The No Name shop

The design experience of a shop without a specific application was a special one. The property of Mr.Hamidi who was the employer of the project had a unique dimension. This property required a unique and out of ordinary insight. In addition to all that, the employer had no idea what he was going to expect from the available space and what he wanted to sell. For that matter, this made the job difficult. But it wouldn’t end here. The chaotic surroundings of the project, the height limitation due to the location of the property and economic limitation had to be taken into consideration.

The project was cut from the middle on the north-south axis and was divided into 4 separate half-level and floor. Because of the height limitation, it was decided to build mostly the building into the ground. The different layers of the floor levels had to get the attention by the fluidity and visual fluency. Due to the cost effective, this fluency could only be achieved by the implementation of the stairs. Low steps were considered for this design, providing proper sense of movement and presence in variety of points all the way to the back of the shop were important goals of the project.
This goal was achieved by providing a very deep and expanded view starting from the entrance of the complex towards all levels, the presence of colourful lines on a simple background and single colour of the store. The direction of the lines provided great volume of lights flowing from the top to the lower levels. The breaks formed on the axis and side of the stair eliminated the indifference feelings of the design by creating variety of views.
The employer was in doubt either to have one or several shops. By cutting the available land it was given the chance of having 4 different sate-section. It were introduced the necessary partitions next to the walk-ways, in case one section needed to be closed down while the others kept their activities. The employers wanted to commission two sections first to see what happens in the future. The employer believes that this is the strong point of the project where customers are able to see at least two more levels. In spite of having deep visual connections, the levels are separated from each other.
Viewing a clear image of this building from inside of the shop is part of unified dialogue created in the design. The image is viewed through a modern and colourful frame. This could seduce or eliminate the dullness of the environment and give out an exhilarated and joyful environment to the city.
Even though a steal structure was very suitable for such design, a concrete structure was chosen due to economic restrictions and normal practice in the region.
Architects: , Ali Soltani, Atefeh Karbasi
Location: Najafabad, 
Area: 794 sqm
Year: 2012
Photographs: Farshid Nasrabadi
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s