Tin shed in Australia

1_©_Mark_Syke.jpg

Raffaello Rosselli architects were the responsible to design this humble tin shed, an iconic Australian structure. The project was to re-purpose an existing tin shed at the rear of a residential lot, in the inner-city suburb of Redfern, Sydney. Located on a corner, the existing shed was a distinctive building, a windowless, narrow double storey structure on a single storey residential street. As the only remaining shed in the area it is a unique reminder of the suburb’s industrial past.

The project brief was to create a new use for the building as an office space and studio.The shed in its current state was dilapidated and structurally unsound. The original tin shed was disassembled and set aside while a new timber frame was erected. The layers of corrugated iron accumulated over generations of repair were reassembled on three façades.

Corten steel window boxes cut through the form and extend out over the lane and street, opening up the once windowless space. The materials have been left raw and honest, in the spirit of its industrial economy. The west face was clad in expressed joint fibre cement panels while plywood floors and joinery add warmth to the interior.

Ground_and_First_Floor_PlansSouth_and_East_Elevations

The project embraces that it will continue to change with time through rust, decay and repair.

Photo credits: Mark Syke, Richard Carr, Courtesy of Raffaello Rosselli

+VIA: here

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s